Одлична плата, опасна авантура
11-Apr-2013
На работа во Саудиска Арабија, колевката на Исламот, за луѓето од овие простори е еднакво на авантура. Меѓутоа, добрата заработка ги урива сите бариери. Македонците што живеат таму велат дека треба само да се почитуваат правилата. „Заˮ и „противˮ ... повеќе -->
За пари и за жени не се зборува
09-Apr-2013
За пари и за жени не се зборува. Ова неофицијално правило на Британците важи и за македонските богаташи. Секој разговор за количината на пари и имот завршува и пред да почне. Затоа, наместо богатите, другите зборуваат за тоа каде и како ги трошат па... повеќе -->
Етничка реторика за преку етнички гласови
04-Apr-2013
На прагот на вториот круг од локалните избори во албанскиот политички камп изгледа дека најголемо внимание се посветува на трката за Тетово. И покрај реториката на политичките партии кои во другите градови апелираа за чисти етнички гласови, во Т... повеќе -->
Иднина за младите - привилегии за пензионерите
02-Apr-2013
Бесплатно бањско лекување, бесплатен јавен превоз и зголемени пензии се само дел од она што  го доби оваа категорија македонски граѓани последниве неколку години. Владата преку различни проекти работи на подобрувањето на животниот стандард на о... повеќе -->
Купи стан за да живееш на улица
28-Mar-2013
Последната измама од 800 илјади евра со наплатени непостоечки станови, по кој знае кој пат ја отвора дилемата како е можно по толку афери сè уште да има луѓе кои наседнуваат на евтини приказни. Социолози коментираат дека повеќе се работи за лакомос... повеќе -->
Овој циклус без циркус
21-Mar-2013
Во овој изборен циклус нема да се повторат славните предизборни телевизиски дуели. И власта и опозицијата има поделени мислења за учеството во јавните соочувања, со исклучок на албанските кандидати кои со мали исклучоци учествуваа на дебатите н... повеќе -->
Притискање на разумот на локално ниво
19-Mar-2013
Локалните избори треба да бидат процес во кој граѓаните ќе ги избираат нивните лидери, кои пак, својата работа ќе ја стават во функција на решавање на проблеми на граѓаните во градовите и во селата. Но, овие избори поттикнуваат националистички деб... повеќе -->
Три илјади тужби за шест денари
14-Mar-2013
Лавина од тужби падна врз македонските судови откако меѓу граѓаните се расчу дека можат да ја тужат ЕВН за незаконски наплатените шест денари за манипулативни трошоци. Иако се враќаат минимални износи, пресудите се сметаат за прва помасовна граѓ... повеќе -->
Кампања за кршење закони
12-Mar-2013
На една недела до почетокот на изборната кампања беше доволно да се констатира дека повторно се прекршуваат цели закони. Мониторинг на невладиниот сектор покажува дека децата се злоупотребуваат на предизборните митинзи, дека се користат јавни р... повеќе -->
Вложуваш 50, враќаш 100 илјади евра
07-Mar-2013
Македонија со својата географска положба и со над 250 сончеви денови во годината е место кое што ги има сите услови за одгледување цвеќе. Но, и покрај тоа, цвеќарството за малкумина е бизнис од кој може добро да се заработи. Цвеќето се враќа на макед... повеќе -->