Јустинијан да го замени Даме
16-May-2013
Поставувањето статуи во центарот на Скопје доцни најмалку еден век. Американскиот професор по архитектура,Стјуарт Мек вели дека ова што се прави во македонската метропола, во САД се случувало до 1912 година. Тој смета дека денес модерни се апст... повеќе -->
Кумановстан
15-May-2013
     "Кумановстан – град помеѓу Ирак и Авганистан" или какви промени носат дотациите од Ирак и Авганистан? Ова беше темата на втората од серијата дебати што Диверзити Медиа ги организира низ неколку града во Македонија.   Дебатираа Христијан Ри... повеќе -->
Демократска вредност
09-May-2013
   Македонија наскоро ќе добие уште еден закон, со кој се регулира сферата на медиумите и слободата на изразување. Предлог-законот уште толку го продлабочи јазот помеѓу медиумската заедница и власта. Дали е ова уште еден прилог повеќе во перцепци... повеќе -->
Економскиот бум е под земја
07-May-2013
Вкупно 70 отсто од минералното богатство на Македонија е под земја, за разлика од европските земји, кои речиси целосно го имаат исцрпено. Оттука, со сегашните светски цени - златото, среброто и бакарот може да ја преродат Македонија. Меѓутоа, држава... повеќе -->
Дебата_мк
02-May-2013
     На тема „Зошто македонското општество слободата на изразување не ја гледа како демократска вредност?ˮ Диверзити Медиа на 29.04.2013година во Клубот на новинари во Скопје ја одржа првата дебата во рамки на проектот „Дебати_мкˮ. На темата деба... повеќе -->
Прва дебата_мк
30-Apr-2013
На тема „Зошто македонското општество слободата на изразување не ја гледа како демократска вредност?ˮ Диверзити Медиа вчера во Клубот на новинари во Скопје ја одржа првата дебата во рамки на проектот „Дебати_мкˮ. На темата вчера дебатираа Олив... повеќе -->
Слободата на медиумите „флоскула“ за политиката
25-Apr-2013
Во последниот извештај на Стејт Департментот еден од апострофираните проблеми за Македонија е во полето на слободата на изразување и на медиумите. Земјата во последните години продолжува да паѓа на ова поле, но зошто тоа не предизвикува посериоз... повеќе -->
Мал штоф-голем костум
23-Apr-2013
Центарот на Куманово, последните години е големо градилиште. Нема уличка во која не никнува, најмалку по една станбена зграда. Инвеститори коментираат дека причина за тоа е интересот на многумина кумановци кои се на гурбет во Авганистан, Ирак, Кув... повеќе -->
(Не)соодветно време за името
18-Apr-2013
Повторното излегување на површина на можностите за решавање на спорот за името помеѓу Македонија и Грција, отвори дебати дали воопшто е можно такво нешто.  Едно време се чинеше дека ова прашање беше оставено на страна. Но, од пред неколку дена тоа ... повеќе -->
Пред затворање!
16-Apr-2013
Први јуни годинава е датумот кој може да биде „црн“ за многу локални телевизии. Од оваа дата сите телевизии ќе мора да работат со дигитален сигнал, кој ќе се пренесува преку оператор со дигитален мултиплекс. За емитување на програмата преку мулти... повеќе -->