Дебата_мк: Патриот си ако инвестираш во Македонија
01-Aug-2013
  „ Патриот си ако инвестираш во Македонија“. Ова беше темата на шестата дебата од серијата јавни дебати што низ Македонија ги организира Здружението на граѓани ДИВЕРЗИТИ МЕДИА. Во Кичево дебатираа експерти, политичари, претставници на локална... повеќе -->
АРТИМ ШАКИРИ: Да се забрани фудбалот на пет години
18-Jul-2013
   По серијата инциденти на спортските терени проследени со излив на националистичка реторика, кулминацијата се случи на прекинот на финалето на Купот на Македонија во фудбал. Двете тетовски екипи Тетекс и Шкендија сред Скопје  не успееја да го ... повеќе -->
Партиска општина или општина на граѓаните
09-Jul-2013
   Политизираноста или партизираноста се главните пречки во Република Македонија за нефункционирањето на јавните институции во корист на граѓаните. Една од областите што овој феномен не ја остави недопрeнa е локалната самоуправа. Како се владее... повеќе -->
Дебата_мк - Зошто спортот во Македонија разединува наместо да обединува?
08-Jul-2013
   Како се случи спортот да стане разединувачки фактор, наместо обединувачки, се дебатираше на петтата јавна дебата на Здружението Диверзити Медиа во Тетово. Два тетовски фудбалски клуба – „Тетекс“ и „Шкендија“, еден „македонски“ и еден „ал... повеќе -->
Дебата_мк - Партиска општина или општина на граѓаните?
14-Jun-2013
   Како се владее во општините во земјава? Како се сфаќа локалната власт? Како се станува дел од јавната администрација? На овие и на уште многу прашања поврзани за владеењето на локално ниво во Република Македонија, Диверзити Медиа се обиде да од... повеќе -->
Даневски избега под будното око на државата
13-Jun-2013
Додека некогашниот функционер во владата на Љубчо Георгиевски во Бугарија гради имиџ на консултант и бизнисмен, обвинителството во Штип и во Свети Николе се обидува да докаже дека Зоран Даневски незаконски влегол во агрокомбинатот „Џумајлија“... повеќе -->
Партиска општина или општина на граѓаните?
12-Jun-2013
   Како се владее во општините во земјава? Како се сфаќа локалната власт? Како се станува дел од јавната администрација? На овие и на уште многу прашања поврзани за владеењето на локално ниво во Република Македонија, Диверзити Медиа ќе се обиде да ... повеќе -->
АПСОЛУТНАТА ВЛАСТ АПСОЛУТНО РАСИПУВА
06-Jun-2013
   Македонската власт практикува тесно демократско владеење, каде партијата е во знак на еднаквост со државата. Во услови кога една коалиција на власт држи речиси се’ под контрола, а граѓански иницијативи како контрола на власт речиси и да нема, ... повеќе -->
Дебата_мк - Апсолутна власт
24-May-2013
   Апсолутистички начин на владеење или придржување на основите на парламентарната демократија е системот што го практикува актуелната локална и централна власт?  Како се однесува власта,  особено во периодот по локалните избори, кога коалициј... повеќе -->
Куманово меѓу Ирак и Авганистан
23-May-2013
Кумановците кои најдоа работа во Ирак и Авганистан на градот му донеле околу една милијарда долари во последните десетина години. Малку од овие пари се вложени во бизнис и во создавање работни места, велат аналитичари. За некои проблемот е психос... повеќе -->