Дипломи без вештини
12-Sep-2013
На Македонија ѝ треба јасна и силна стратегија за високо образование за да се запре трендот на гола хиперпродукција на титули и кадри кои немаат вештини. Дел од експертската јавност е согласна дека државата во образованието инвестира како никога... повеќе -->
„Имаме високо образование, а ниски квалификации (вештини)ˮ
11-Sep-2013
Темата на втората радио – дебата беше „Имаме високо образование, а ниски квалификации (вештини)ˮ. Таа се емитуваше во живо, од 13 до 14 часот на Радио МОФ, на 10 септември 2013 година. Радио – дебатата се организираше во рамки на проектот „Дебатирањето ... повеќе -->
Политиката и тоталитаризмот во Македонија
10-Sep-2013
   Секој тоталитаризам е ист и за осуда, следен од диктатура на личноста, па прашањето е кој стои за креацијата на тие тоталитарни личности? Дали самите по себе станале тоа што се или некој со поддршката стои зад него? Овие прашања ги постави профе... повеќе -->
Погрешна слика за заеднички живот?
05-Sep-2013
По потпишувањето на Охридскиот рамковен договор, странските политичари Македонија ја сметаа за пример на решавање на меѓуетничките односи. Но, години подоцна, поделени се оценките дали земјата може да даде импулс во регионот за решавање на секог... повеќе -->
„Македонија импулс на мултиетничноста во регионотˮ
04-Sep-2013
„Македонија – импулс на мултиетничноста во регионотˮ беше темата на првата радио – дебата на Здружението Диверзити Медиа од новиот проект „Дебатирањето менуваˮ што во живо се емитуваше од 13 до 14 часот на Радио МОФ, на 3 септември 2013 година. На н... повеќе -->
„Заборавените жртви на комунизмот“
26-Aug-2013
Како дел од проектот „Бугарските и македонските жртви на комунизмот – денес жртви на заборавот и незнаење“, финансиран од Европската Унија, од програмата „Европа за граѓаните“, на 23 август 2013 година, во кино „Милениум“ се одржа премиерата на ф... повеќе -->
Тоталитаризмот и Македонија
26-Aug-2013
   Секој тоталитаризам е ист и е за осуда, следен од диктатура на личноста. Па, прашањето е кој стои зад креацијата на тие тоталитарни личности? Дали самите по себе станале тоа што се или некој со поддршка стои зад него? Овие прашања ги постави проф... повеќе -->
Урбанистичка инвазија
15-Aug-2013
   Акцијата на струшката локална власт за уривање на дивоизградени објекти на јавни површини на почетокот на туристичката сезона, засега остана осамен пример по смената на локалната власт во државата. Ова беше една од темите за кои се разговараш... повеќе -->
Албанците - патриоти за инвестиции
08-Aug-2013
   Албанците се поголеми патриоти за инвестирање зашто во нивниот генетски код е претприемаштвото, сметаат економски аналитичари. Ова е возможно да се смени откако масовно почна вработувањето во јавната администрација. Некои експерти сметаат д... повеќе -->
Економија или екологија?
08-Aug-2013
  Акцијата на струшката локална власт за уривање на дивоизградени објекти на јавни површини, засега остана осамен пример по смената на локалната власт во државата. Ова беше една од темите за кои се разговараше на дебатата „Јавниот простор наспр... повеќе -->