„Образованието во Македонија не поттикнува на соживотˮ
30-Oct-2013
На оваа тема на седмата по ред радио - дебата дебатираа Небојша Мојсоски од Македонскиот центар за граѓанско образование, Бојан Маричиќ од Македонскиот центар за европско образование и Билјана Крстеска Папиќ од Нансен Дијалог Центарот од Скопје.... повеќе -->
На патот кон Европската унија Македонија ќе се сопне на - екологијата
30-Oct-2013
Ако еден ден земјата влезе во Унијата, ќе се најде пред две алтернативи – или да се затворат големите стари заканувачки капацитети од индустријата и се загубат илјадници работни места, или да се вложат милиони евра во нова зелена технологија, как... повеќе -->
Судоку транспарентност
17-Oct-2013
Институциите се нетранспарентни за трошењето државни пари. На ова веќе познато, аналитичари додаваат уште два проблеми. Граѓаните малку се интересираат за јавните трошења, но и новинарите ретко вршат притисок податоците да излезат на виделина. З... повеќе -->
„Отчетноста и транспарентноста не ни се јака странаˮ
16-Oct-2013
Ова беше темата на шестата радио – дебата на Здружението Диверзити Медиа од серијата радио – дебати „Дебатирањето менуваˮ, проект финансиран од Националниот Фонд за Демократија од Вашингтон. Како и секој вторник, дебатата на 15 октомври, се емит... повеќе -->
Има работа, а живее во беда
11-Oct-2013
Македонија ги има сите предуслови работниците да живеат пристојно, но во реалноста сликата е спротивна. Синдикатите не можат да се наметнат кај властите, социјалниот дијалог е формален, не се применуваат казнените мерки во случај кога има кршење ... повеќе -->
„Работничките права не се човекови праваˮ
09-Oct-2013
Ова беше темата на петтата по ред радио – дебата на Здружението Диверзити Медиа од серијата радио – дебати „Дебаторањето менуваˮ, проект финансиран од Националниот Фонд за Демократија од Вашингтон. Како и секој вторник, дебатата на 8 октомври, с... повеќе -->
Уставна хомофобија?
07-Oct-2013
Хомофобичноста во Македонија е дел од регионалниот менталитет и традиционалните сфаќања, се согласуваат експертската и политичка јавност. Невладините организации покажуваат со прст кон владејачката партија поради предлогот бракот помеѓу маж ... повеќе -->
Студентско движење – во место
27-Sep-2013
   Студентско движење - во место. Ова беше темата на деветтата дебата што ја организира Здружението на граѓани Диверзити Медиа. Во кафе книжарницата Либрариа во Старата скопска чаршија, дебатираа Мирослава Симоновска, новинар истражувач, Мартин ... повеќе -->
Лобисти и медијатори во рамка без слика
19-Sep-2013
Лобирањето и медијаторството во Македонија бавно фаќаат корен. Тие се законски регулирани, но ниту граѓаните ниту институциите не знаат колку се од корист, оценуваат експерти во овие области. Првото се сфаќа како давање рушвет, другото губи порад... повеќе -->
Занемарени се лобистите, активистите, медијаторите во Македонија
18-Sep-2013
Третата по ред радио – дебата во живо на Здружението Диверзити Медиа на Радио МОФ беше на тема „Занемарени се лобистите, активистите, медијаторите во Македонијаˮ. Дебатата како и секој вторник, така и на 17 септември 2013 година, се емитуваше од 13 до ... повеќе -->