Дебата на „партизани и Германци“
20-Nov-2013
Во Македонија нема дебата, а вината за тоа ја делат граѓаните, медиумите и политичарите. Дел од експертската и новинарската јавност смета дека граѓаните заслужуваат вакво нешто зашто не го кажуваат својот став. Новинарите, пак, попуштиле пред пол... повеќе -->
За дебатата и дебатирањето
15-Nov-2013
   Диверзити Медиа денеска, петок, 15 ноември 2013 година во Книжарница во Чаршија (Libraria e Çarshisë)ја промовираше брошурата „Дебати_мкˮ. Брошурата е производ од сите десет јавни дебати на различни и актуелни теми што Диверзити Медиа ги организираше во... повеќе -->
Штеди ли министерството за здравство на сметка на пациентите?
15-Nov-2013
Седумдесетгодишната велешанка Родна Ј. пролетва се разболела од псоријаза. Таа живее на Којник, на ридот од десната страна на градот и за преглед кај кожниот лекар, во Здравствениот дом во центарот на градот, се симнала пешки. Но, во специјалистичк... повеќе -->
Танго и кеш за Македонците и за Албанците
14-Nov-2013
   “Македонија и Албанците во регионот” беше темата на десеттата, последна јавна дебата на Здружението Диверзити Медиа. Дебатата, како ретко досега, изнесе на површина различни ставови од македонски претставници за Албанците. Додека пак, албан... повеќе -->
Партиското над студентското движење
13-Nov-2013
   Во Македонија нема видливо студентско движење кое може да се наметне како фактор. Активисти и аналитичари сметаат дека Студентскиот парламент како најмасовна форма на организирање е изгубен помеѓу реалните проблеми на академските граѓани и ... повеќе -->
„Нема дебата зашто нема за што да дебатирамеˮ
13-Nov-2013
На оваа тема на деветтата по ред радио - дебата дебатираа Оливера Трајковска, уредник на емисијата Вин – Вин, новинарот Зоран Иванов, новинарот и основач на порталот за вести МКД.мк Александар Дамовски и универзитетскиот професор Мимоза Ристова. ... повеќе -->
Пазарот на опасните лекови
08-Nov-2013
Триесетгодишната Сузана С. Од Гостивар со запрепастување го отворила сирупот против грчеви за да ги смали болките на нејзиното бебе, кога сфатила дека сирупот кој го купила во локалната аптека бил со изминат рок. Нејзиното изненадување било пого... повеќе -->
Ромите останаа со „кратки ракави”
08-Nov-2013
На две години пред крајот на Декадата за вклучување на на Ромите, животот на оваа заедница во Македонија видно не се подобрил. Ова го велат ромски активисти и политичари, кои немаат позитивни примери, освен малите поместувања во образованието на Р... повеќе -->
Fabrika për “prodhimin” e lypsave
06-Nov-2013
Përderisa vazhdon eksploatimi dhe transportimi i fëmijëve nga familjet e rrezikuara dhe pa dokumente personale, të cilët transportohen nëpër qytete për të kërkuar lëmoshë, kriminelët kanë shkuar një hap më tej. Ata kanë ngritur strehimore ku i mbajnë vajzat e mitura dhe i detyrojnë ata në marrëdhënie të dhunshme seksuale, me persona edhe shumë më të vjetër se vetë ata, vetëm e vetëm të kenë në dorë një foshnje q... повеќе -->
Училишта со паралелни светови
04-Nov-2013
Наспроти многуте проекти кои поттикнуваат интеграција во образовниот процес, во повеќе училишта во Македонија постојат паралелни светови поделени по етничка линија. Експертската јавност во земјава е согласна дека тоа е долг процес за кој треба ... повеќе -->