Стружани се за една изборна единица и отворени листи
30-Sep-2015
Стружани беа домаќини на првата јавна дискусија на Диверзити медиа, насловена како „Изборните системи во интерес на граѓаните или политичките партии“. Еден од учесниците во дискусијата, политикологот Башким Бакиу се заложи за системот во кој ... повеќе -->
Избирачките системи, во интерес на граѓаните или политичките партии
24-Sep-2015
“Избирачките системи, во интерес на граѓаните или политичките партии” е насловот на првата јавна дискусија организирана од Диверзити медиа во рамки на проектот Глокал Дискусии, што ќе се одржи во Театар Пошка во Струга, во сабота, 26 септември, со... повеќе -->
Газди и видео-ленти
01-May-2014
Во време кога владеат светските корпорации, правото на приватност на работното место, станува дискутабилно и е проследено со бројни прекршувања. Во Македонија, според познавачите е  уште потешко тоа да се примени. Посебно кога видео надзорот ста... повеќе -->
И децата играат избори!
17-Mar-2014
Децата се запознаваат со изборите преку игри слични на „Не лути се човече“, но и преку учебниците каде учат како се гласа, како се избираат советници во општините и тоа уште на деветгодишна возраст. од Жаклина Хаџи-Зафирова  Претседателски избо... повеќе -->
Со 50 евра на ден ги лекуваат траумите од притворот одреден по грешка
25-Dec-2013
Министерството за правда, минатата година, на дванаесетмина притвореници, на кои местото не им било зад решетки, туку по грешка биле сместени таму, им исплатило вкупно обештетување од 66.880 евра од Валентина СтојанчевскаКумановецот Сенат Ш., на 22 г... повеќе -->
The dangerous pollution of the Pollog region
20-Dec-2013
The air in the Region of Pollog, which includes the towns of Tetovo and Gostivar is polluted at an extent which is several times higher than the allowed scale. NGOs say that air pollution in the Region of Pollog is worrying. The Ministry of Ecology confirms the pollution but suspects the accuracy of measuring devices. By Urim Hasipi   With the view towards the smoke clouds, Memedali Ameti, resident of the village of Kopanica seems quite upset ... повеќе -->
Еднонасочна комуникација
17-Dec-2013
Нема доволно информации за начинот на одлучување на локално ниво од страна на граѓаните. Иако има обиди и од страна на локалната власт и од невладини организации, сепак граѓаните остануваат неинформирани. Ова се констатираше на дебатата на Дивер... повеќе -->
„Волонтирањеˮ за пари
09-Dec-2013
Волонтерството е доброволна активност која придонесува за подобрување на животот на другите, без при тоа да се бара надоместок. Меѓутоа, оваа активност последните години како да доби извртено поимање. Државните институции масовно ги ангажираат ... повеќе -->
Политиката ја празни Македонија
03-Dec-2013
Македонија има активни мерки и политики да спречи масовно иселување на луѓето, но во реалноста се случува обратното. Дел од експертите вшто учествуваа на дебатата во Прилеп со заклучок дека вината за оваа состојба ја делат и граѓаните кои не пока... повеќе -->
„Миграцијата ќе се намали ако се подобри политичката ситуација во Македонијаˮ
27-Nov-2013
На оваа тема на десетатта по ред радио - дебата дебатираа Мариче Тренеска, социјален работник и Александар Цветкоски, магистер по економски науки, и двајцата од Прилеп. Радио – дебатата на Здружението Диверзити Медиа е од серијата радио – дебати ... повеќе -->