Амбасадори на политички мускули
25-Nov-2011
Политичките решенија за амбасадори редат скандали. Професионалните дипломати седат во Скопје.     На Македонија и треба само професионална дипломатија и редовни контроли за да се спречат скандалите кои најчесто се врзуваат за амбасадори кои н... повеќе -->
Младите како темпирана бомба
23-Nov-2011
Насилството меѓу младите е се почеста појава. Ова го констатира и УНИЦЕФ. Во Македонија, насилството помеѓу младите во неколку наврати зема и меѓуетнички контекст. Зошто има појава на насилство? Преку песна пораки против насилство испраќаат Ад... повеќе -->
Невозможна мисија: Како за пет дена да се смени јавното здравство?
21-Nov-2011
Македонците  јавното здравство ги чини околу  400 милиони евра годишно. Уште дополнителни 200 евра од сопствениот џеб плаќаат за услуги во приватното здравство. Додека приватното здравство станува гранка во македонската економија, анализираме што... повеќе -->
Мултикултура само со упат од матичен
18-Nov-2011
Од илјадниците проекти што Министерството за култура ги поддржува, оваа година најдовме три кои можеби имаат мултикултурно во себе, како на пример, колективна изложба на дела од средношколци во Тетово. Иако Македонија се декларира како мултиет... повеќе -->
Роберт Поповски: Новинарите Mакедонци мора да научат албански
16-Nov-2011
Генерална оценка е дека медиумите во Македонија, без разлика на кој јазик информираат се слични во извештаите за настаните за кои известуваат. Но, тоа што се покажува како слабост е неможноста македонската публика да ги следи мислењата, колумните... повеќе -->
"Двојниот" аршин на децентрализацијата
14-Nov-2011
Градоначалниците од опозициските партии тврдат дека централната власт парите ги насочува кон општините раководени од припадници на владејачката коалиција. Министерот за локална самоуправа Невзат Бејта пак, повикува да се посочи виновникот ако... повеќе -->
Во Катар без кантар
11-Nov-2011
Бизнисот со Катар остана само на најавите. Македонските проекти нема да се презентираат на четврти декември во Доха како што беше договорено при посетата на Емирот Ал Тани на Скопје.     Иако беше најавено за време на посетата на емирот од Катар... повеќе -->
Сите предизвици на граѓанскиот сектор
10-Nov-2011
Идната недела во Скопје ќе се организира дебата за улогата на граѓанскиот сектор во Македонија од стекнувањето на нејзината независност досега. Но, колку граѓански организации има во Македонија? Колкаво влијание имаат тие и колку ги промениле ж... повеќе -->
Државна стратегија на "килава" статистика?!
07-Nov-2011
Додека јавноста се уште очекува да ги слушне вистинските причини за прекин на пописот, научниците ги пребројуваат последиците меѓу кои е и таканреченото „временско заостанување“ во собирањето на податоците. Во отсуство на нови пописни податоц... повеќе -->
"Швајцарска" Македонија, луѓето опозиција!?
04-Nov-2011
Љубомир Фрчкоски, професор на Правниот факултет во Скопје сугерира промена на политичкиот систем во Македонија. Тој вели дека швајцарскиот модел кој е заснован на консензус, влада составена од широка коалиција и без опозиција во парламентот, е н... повеќе -->