Што после Хаг?!
28-Dec-2011
Македонија, ако ништо друго, излезе морален победник во Меѓународниот суд на правдата во Хаг, во спорот против Грција за името. Но, после “прославата„ што ќе се случи понатаму? Во релативно студен декемвриски ден неколку деца играат во еден парк ... повеќе -->
Стратегија од „денес за вчера“
26-Dec-2011
Македонија досега изработи два развојни документа и двата во период од три години. Со стратегијата 2008-2013, актуелната Влада се обиде уште еднаш. Но, по критиките во јавноста таа беше повлечена. Одредени делови беа оценети како скандалозни. На приме... повеќе -->
Ни голи украински активисти не можат со македонските пасивисти
23-Dec-2011
Македонскиот Устав го гарантира правото на мирно собирање и изразување на јавен протест. Но, наспроти широкоградоста на Уставот, според експертите, законите ги  ограничуваат оние кои што организирано сакаат да изразат став. Поради тоа, а и поради... повеќе -->
Сарај - првиот тест за Тачи и за Османи!?
22-Dec-2011
Конечниот резултат на изборите за градоначалник на скопската општина Сарај ќе се објави откако ќе завршат разгледувањата на жалбите поднесени од ДПА, која не ја признава победата на ДУИ. Но, овие избори ја донесоа првата изборна трка на албанскит... повеќе -->
Двојното државјанство европски врати отвора
16-Dec-2011
Слободата на движење на граѓаните е една од основите на кои почива Европската унија. Во исто време европските земји најавуваат нови условувања на безвизниот режим за Македонија. Во вакви околности анализираме колку земањето на двојното државјан... повеќе -->
Продолжат ли миграциите, до 2025 ќе имаме недостиг од работна сила?!
12-Dec-2011
Кризата во Италија ги заостри критериумите за прием на сезонски работници од Македонија. Според сезонците од Источна Македонија кои деновиве заминуваат, работа може да се добие само со бугарски пасош. Но, и покрај заострените критериуми, селата и... повеќе -->
Богатството на МПЦ и на ИВЗ
05-Dec-2011
Ако го добијат целиот национализиран имот, најголемите верски заедници во земјава – Македонската православна црква (МПЦ) и Исламската верска заедница (ИВЗ) ќе станат едни од најбогатите институции во државата. Но, дали луѓето од верата чија миси... повеќе -->
Јавноста и седумте без ресор
02-Dec-2011
Од дваесет и двајца министри во Владата, некои се целосно невидливи за јавноста. Наспроти нагласеното присуство на Зоран Ставрески, Владимир Пешевски, Спиро Ристевски, Никола Тодоров и Гордана Јанкуловска, за министрите без ресор, како на приме... повеќе -->
Терени полни со омраза, а не со спорт
30-Nov-2011
Во Македонија за краток период се забележа експлозија на национализам и расистички извикувања на спортските терени. На некои фудбалски натпревари се одеше и во екстремизам. Но, зошто и покрај ова, немаше реакција од страна на институциите?   Оби... повеќе -->
Сите патишта водат покрај Македонија
28-Nov-2011
Европската унија во следните 15 години ќе создаде обединета транспортна мрежа, каде Македонија и земји како Србија, Косово и Албанија речиси и ги нема. Дали тоа значи дека земјите од Западен Балкан треба да се свртат кон себе? На оваа тема размислув... повеќе -->