Во Македонија изгубени во преводот
23-Jan-2012
Низ медиумите со години се појавуваат сведоштва на граѓани за лоши услуги по различни шалтери низ Македонија. Ако ова е проблем за нив, што останува кога странец ќе треба да минува институционални лавиринти за да обезбеди, на пример, документи за ... повеќе -->
Интернетот ги "убива" книгите
20-Jan-2012
Дали Интернетот ги заменува библиотеките? Не, велат младите, со образложение дека со читање на печатените изданија се опуштаат повеќе, отколку со читање дигитални книги на Интернет. Според библиотекарите, пак, интересот на младите за читање книги... повеќе -->
Демократија - слобода да си ги избереме нашите сопствени диктатори
18-Jan-2012
Кога за прв пат го видов одговорот на прашањето - Што е тоа демократија? ме натера да се насмеам и отворено да признаам дека е така, баш така т.е: - Демократија е слобода сами да си ги избираме диктаторите. Денеска повторно ја прочитав истава работа и ... повеќе -->
Транспарентен Њујорк и кажа на "затворена" Македонија за станот на Керим
16-Jan-2012
По веста во магазинот Глобус за извесниот Срѓан Керим, кој купил стан во богат дел од Њујорк, се обидовме да откриеме кои информации за имотите во Македонија, за обичниот граѓанин се достапни на Интернет. Во општество, кое власта сака да го нарекув... повеќе -->
Дали политичарите и граѓаните живеат во иста Македонија?
13-Jan-2012
Во Македонија се менувале политички гарнитури, партиски лидери и функционери на високи позиции. Но, обично реалноста ги демантирала оптимистичките најави на водачите за генералниот општествен напредок. И во 2011, на пример, требаше да се случи подо... повеќе -->
(Против)уставен релјеф на Порта Македонија?
11-Jan-2012
Објектот промовиран пред неколку дена, кој е дел од „Скопје 2014“ предизвикува реакции. Портата Македонија, која личи на Триумфалната капија во Париз содржи релјефи кои се толкуваат како земјава да покажува територијални претензии кон соседните ... повеќе -->
Дивите отпади во подем, граѓаните во шахта
09-Jan-2012
Откупот на старо железо и други секундарни суровини стана вносен бизнис во Македонија, каде државата, се чини дека не успеа да стави ред. Се проценува дека покрај 150 легални откупувачи, во моментов на терен работат двојно повеќе диви отпади каде се... повеќе -->
Правобранител за идните генерации. Што е тоа?
06-Jan-2012
„ Формирање нова институција не значи дека ќе има успех ако не работи професионално. Ние и сега имаме такви можности“, коментира Соња Лепиткова, државен секретар во Министерството за животна средина и просторно планирање. Додека скопјани се за... повеќе -->
Тензиите на Косово не ја потресуваат Македонија
04-Jan-2012
Само на неколку километри оддалеченост од главниот град на Македонија – Скопје, се случуваат настани кои може да имаат големо влијание за државата. Косово е вовлечено во тензични ситуации со Србија и начините како ќе се решат проблемите меѓу ови... повеќе -->
Осмели се да падне невработеноста!
02-Jan-2012
Оној што сака да започне бизнис може да користи потрошувачки кредит. Откако останаа без успех обидите на државата да ја намали големата невработеност, од скоро Владата преку кампања ги повикува сите што имаат идеи да се охрабрат и да почнат сопст... повеќе -->