Страстите горат, институциите “касно палат”
14-Mar-2012
По серијата инциденти во Македонија дел од македонската јавност излезе со критики до институциите за бавната и несоодветна реакција што државата ја довело до раб на анархија. Експертската јавност е поделена во ставот дека и останатите во општес... повеќе -->
Ако нема предвремени локални, тешко на граѓаните
12-Mar-2012
Речиси еден месец трае отчетот на градоначалниците од ВМРО-ДПМНЕ во дел од националниот печат. Опозиционерите критикуваат, но и тие се рекламираат но, локално на билборди и во ТВ емисии. Комуниколози коментираат дека ова личи на кампања за избори ... повеќе -->
Немаме менаџери за „монополи„
09-Mar-2012
Тутунот и тутунските преработки имаат стабилна побарувачка на светскиот пазар, додека македонските тутунски комбинати или не работат или редат загуби. Зошто до сега тутунскиот бизнис  на ниедна влада не и тргна од рака? Анализира Весна Коловска... повеќе -->
Српско-косовоски рецепт за македонско-грчкиот спор?
07-Mar-2012
Во соседно Косово речиси повеќе од една недела има големи внатрешни политички турбуленции откако тамошната влада постигна договор со Србија. Сега, по регионални форуми Косово наместо уставното име, ќе користи име со фуснота, која ќе даде дополни... повеќе -->
Зошто да се остане во Македонија?
05-Mar-2012
И покрај тенденцијата на иселување, во Македонија има и млади што ги држи оптимизмот дека работите и тука можат да тргнат на подобро и што нудат решение. Некои се активни како блогери и го користат овој медиум гласно да ги коментираат состојбите с... повеќе -->
Пантомима – превод за меѓуетничкиот дијалог
27-Feb-2012
Судејќи според последните настани излегува дека никако не може да се разбереме. Тоа што едни го кажуваат, други не го разбираат. Во нашата секојдневна комуникација, според стручната јавност влегоа таканаречени "пиромани и пожарникари". Зарем само... повеќе -->
Демократија и човекови права
24-Feb-2012
Достигнувањето на максимална благосостојба на човекот е израмување со достигнување на перфекцијата, метафизика за човечкиот разум. Неопходен начин на достигнување на оваа вредност е уживање во сознанието за сигурна иднина. Човек може да очекув... повеќе -->
Смртна казна - бруталност или задоволувачка казна?
22-Feb-2012
Во денешнo време смртната казна е голема тема насекаде во светот, тема што е актуелна не само во политиката, во собранијата, туку и во приватни дискусии. Според некои извори, во 2008 година со спроведување на смртна казна биле убиени 1.718 луѓе во Кина,... повеќе -->
Зошто Македонија треба да ја слави независноста на Албанија?
20-Feb-2012
Здруженија и различни други субјекти во Македонија веќе организираат активности по повод 100-годишнината од независноста на Република Албанија. Овие настани предизвикуваат реакции од македонски субјеки бидејќи се создава впечаток дека граѓани ... повеќе -->
Домашен или индустриски, сите го мачкаат
17-Feb-2012
Дали сме повеќе за домашен или за индустриски ајвар? Традицијата се повеќе го менува своето постоење. Во маркети велат дека ајвар најмногу се продава во зима, од ноември до февруари. Прошетавме низ пазарите и маркетите во градот и разговаравме со ... повеќе -->