Дали невладините потрфлија со меѓуетничките односи?
06-Apr-2012
По низа случувања и инциденти, во последно време, меѓуетничките односи се занишаа, иако за нивно подобрување веќе со години се залагаат невладините организации. Дали тоа значи дека нивната работа го немаше соодветниот ефект? Назим Рашиди анализи... повеќе -->
Мобилност во Европа, мобилизација во Македонија
04-Apr-2012
Европската унија постави цел со која до 2020 година 20 отсто од студентите од Европа да престојуваат на странски универзитет барем еднаш во текот на студирањето. Во Македонија тоа ниво на мобилност е под пет отсто. Во време кога општествата целосно с... повеќе -->
Постои ли дух во шише?!
02-Apr-2012
Последните дивеења по автобусите и меѓуетничките тензии освен што предизвикаа интерес на медиумите и немир кај јавноста покажаа и нешто друго. Дека граѓаните знаат да го кажат својот критички став со духовити коментари на социјалните мрежи. Они... повеќе -->
Политикa за улиците, причина за тензии
30-Mar-2012
Менувањето на имињата на улиците во Скопје создава политички тензии. Но, дали треба сѐ да се гледа низ призмата на политиката? Некои набљудувачи велат дека сепак oвa прашање се поврзува со фактот дека Македонија е една мултиетничка држава, но оти п... повеќе -->
Сврти на Охридски договор, паркирај кај Епопеја на ножот
28-Mar-2012
Градот Скопје ќе менува имиња на близу триста улици. Намерата е новите имиња да ја отсликаат повеќенационалната македонска реалност. За новите имиња не гласаше најголемата македонска опозициска партија СДСМ, а помалите етнички заедници побараа ... повеќе -->
Македонците "ги шијат" Италијанците
26-Mar-2012
Македонските граѓани пијат повеќе еспресо од Италијанците, покажува истражување спроведено неодамна, во кое се анализирани 20 најфреквентни локали во Скопје. Познавачите велат дека побарувачката на кафе е во постојан пораст, а причината за тоа е ... повеќе -->
Кој е концептот за семејство кај младите Албанци?
23-Mar-2012
На 17 мај во Албанија е најавено да се одржи настан кој би го зголемил вниманието за правата на луѓето со поинаква сексуална определба од таа на мнозинството. Овој настан отвора дискусија за менувањето на општествените норми кај Албанците, за кои с... повеќе -->
Кои се македонските Бил Гејтс и Марк Зукерберг?
21-Mar-2012
Во време кога сите зборуваат за последиците од светската економска криза, во Македонија има неколку компании кои пазарот го бројат во милијарди потрошувачи. Нивните продукти се создадени од македонски умови и потенцијали, а ги употребуваат луѓе ... повеќе -->
Приштина и Тирана сакаат стабилна Македонија
19-Mar-2012
Случувањата со меѓуетничките инциденти во Македонија предизвикаa реакции и во земјите во регионот. Во неколку случаи имаше и екстремни реакции, како што е палењето на македонското знаме или нападот со молотови коктели врз амбасадата на Републик... повеќе -->
Тензиите засега не ги бркаат странците
16-Mar-2012
Неодамнешните инциденти кои се закануваа да ги нарушат меѓуетничките односи засега се под контрола на полицијата. Првите последици се почувствуваа со откажување на туристичките аранжмани на странски гости за Велигденските празници и за летнат... повеќе -->