Брендови на кило, доверба ич
10-May-2012
Додека купувате нешто, можеби најмалку што помислувате во моментот е колку тоа вреди во светски рамки. Но, вашиот избор всушност придонесува тој производ да стане позната марка. И Македонија има свои заштитени марки или брендови но, дури допрва ќе... повеќе -->
Дали Албанците ги штитат радикалните исламисти?
08-May-2012
Албанците во Македонија неодамна протестираа по апсењата за петкратното убиство во близина на Скопје. Други протести во меѓувреме се најавуваат за следните денови. Дали Албанците ги штитат муслиманските екстремисти или пак протестите се со дру... повеќе -->
Дефибрилатор за буџетот, инфаркт за компаниите
03-May-2012
Во последните две – три години сите македонски граѓани мораа да ги променат своите лични документи. Откупуваа државното земјиште, обврзани се задолжително плаќање радиодифузна такса, а за 50 евра ќе ги откупуваат и семејните гробни места. Држават... повеќе -->
Врби на глава
01-May-2012
Проектот „ три врби во Вардар“ вреден 250.000 евра и натаму предизвикува интерес во јавноста уште пред да биде целосно завршен. Дебатата ја поттикна цената, но и фактот што во реализацијата не е консултиран Шумарскиот факултет. Експертите советуваа... повеќе -->
Предлог за родова еднаквост во албанската химна
26-Apr-2012
Во име на родовата еднаквост, народниот правобранител на Република Албанија, на прославата на 100 годишнината на албанската држава предложи да се измени еден стих на националната химна. Предлогот, иако признава правобранителот е само идеја, во фок... повеќе -->
Петкратното убиство – теорија на заговор или терористички акт?!
24-Apr-2012
Речиси половина месец по убиството на петтемина кај Смилковци, сторителите и натаму се на слобода. Министерството за внатрешни работи побара време и трпение за истрагата, која според експертите ќе биде успешна само доколку сите служби работат за... повеќе -->
Неоткриена скриена камера
19-Apr-2012
Светските телевизиски канали како National Geographic и Discovery имаат голема публика и во Македонија. Нудат програма која е вистински спас од притисокот на домашните медиуми полни со политика и сапуници. Но, досега на нив не се појавиле кадри за македонските... повеќе -->
Реакцијата на Албанците за петкратното убиство
17-Apr-2012
Петократното убиство кај скопското село Смиљковци кое во земјата и странство предизвика голем шок е тема на дискусија меѓу сите албански средини, приватни и општествени. Отворено се изразува жалење и болка како од обичните луѓе, така и од различн... повеќе -->
Скриена сексуалност, јавен линч
12-Apr-2012
За трансексуалците, кои се дефинираат како лица кои чувствуваат дека се заробени во тела на спротивниот пол во Македонија не се зборува. Не се зборува ниту за дискриминацијата што ја доживуваат откако ќе се откријат пред светот. Остануваат без ра... повеќе -->
Политиката е наша религија?!
09-Apr-2012
Со години во Македонија се зборува за блискоста меѓу политиката и двете најголеми верски заедници Македонската православна црква МПЦ и Исламската верска задница ИВЗ. Од ИВЗ признаваат дека имало партиско мешање при изборот на поглавар. Политича... повеќе -->