Македонските иновации им носат пари на странци
14-Jun-2012
Една третина од младите луѓе што заминуваат од Македонија се високообразовни кадри. Меѓу нив се и креативци кои по ангажирањето од страна на странски корпорации создаваат иновации што носат пари. Колку овие умови се подготвени да се вратат дома и... повеќе -->
Сиртаки во ритам на Тешкото
12-Jun-2012
На пет дена до парламентарните избори во Грција, втори во рок од два месеци, во светските медиуми повторно се појавуваат апокалиптични сценарија за можна граѓанска војна доколку земјата излезе од еврозоната. Експерти за безбедност коментираат д... повеќе -->
Неискористениот мозок на дијаспората
07-Jun-2012
Во Македонија се прават напори за канализирање на интелектуалните и научните потенцијали на дијаспората. Агенцијата за иселеништво е во тек на создавање на база на податоци. Но и покрај ова, голем дел од професионалците од Македонија кои дејству... повеќе -->
Граѓани Албанци против политичари Албанци
05-Jun-2012
Неколку анкети за поддршка на политичките субјекти во Македонија покажуваат дека голем дел од граѓаните немаат доверба во политичките партии или пак се неодлучни за кого да гласаат. Оваа реакција е поврзана и со некои случувања на локално ниво к... повеќе -->
Врски за на шалтер, ама и за во репрезентација
31-May-2012
Во македонската фудбалска селекција се влегува со плаќање обвини неодамна поранешен репрезентативец. Оние кои го следат македонскиот спорт велат дека сомнежи постојат ама нема докази. Фудбалската федерација почнала да ги испитува обвинувањата... повеќе -->
Добриот глас овде не се слуша
29-May-2012
Во последната година беа убиени неколку Македонци во Австралија.  Деновиве им се суди на уште двајца за вмешаност во трговија со дрога. Меѓутоа, наспроти ваквите вести, во македонската јавност малку се знае за успешните млади Македонци во Австрал... повеќе -->
Деца криминалци и на седум години
24-May-2012
Страв завладеа помеѓу повозрасните штипјанки, откако неколку старици беа нападнати и силувани во сопствените домови. Малолетникот кој се обиде и силуваше неколку постари жени има неполни 14 години. Пензионерите бараат институциите да ги заштита... повеќе -->
Цркви и џамии како модни додатоци
22-May-2012
Во Македонија, во последните години забележливо е интензивно градење на верски објекти- цркви и џамии, големи и мали, во фонтани, паркови и слично. Социолози коментираат дека со ова, на некој начин доминантните религии обележуваат територија. Прет... повеќе -->
Недовербата во институциите, причина за тензии
17-May-2012
Нa неодамнешните протести во Скопје, по апсењата за петкратното убиство јавно се искажа недоверба во институциите. Реакциите за таа недоверба се различни. МВР е воздржано, додека албанската партија на власт - ДУИ се обиде да ги аргументира случува... повеќе -->
Теоретски богати, практично гладни
15-May-2012
Црните сценарија според кои Македонија ќе остане без храна и вода, за дел од експертската јавност се нереална проекција. Последиците од климатските промени се очигледни, но како што велат, македонското земјоделство си пати и од ненаучен и популис... повеќе -->