Кој е за 1,8 милијарди евра?
13-Sep-2012
Од плетење волнени чорапи до фестивал на рок музика. Постојат многу можности да се покаже креативноста и конечно, да се заработува. Две години откако беше промовирана Стратегијата за развој на креативните индустрии во Македонија, не постојат пок... повеќе -->
Две Влади и една скапа играчка
11-Sep-2012
Исто како случајот „црква на Кале“ лани, така и “Слупчане“ годинава, преименувањата на чаирските училишта и албанската химна на првиот училишен ден во тетовско, се чини, ја покажуваат леснотијата со која политиката игра со меѓуетничките односи... повеќе -->
Политиката против „Салатата Македонија”
06-Sep-2012
Дали Македонија може да се прифати како една заедничка држава на сите кои живеат во неа? Ова прашање одвреме навреме се појавува на разни дебати, но никако да се добие конкретен одговор. За еден дел од Македонците, Македонија прво е нивна, а дури по... повеќе -->
Кажи ако смееш
30-Aug-2012
Граѓаните во Македонија како да престанаа јавно да изнесуваат случаи на корупција и неправилности. Една од причините за тоа, како што сметаат долгогодишни антикорупционери, е стравот кај граѓаните да прозборат без загарантирана заштита, но и нед... повеќе -->
Македонија живее во негирање
28-Aug-2012
Случајот со Слупчане одново поттикна дискусии околу тоа дали е можно помирување на двете заедници во Македонија. Се спомнуваат разни идеи - од поставување заеднички споменици, па, сè до прифаќање на поделените реалности. Но, дали и по 11 години од О... повеќе -->
Балканот, „старата дама‟ и „големата мечка‟
23-Aug-2012
Кога проширувањето на Европската унија не е ниту на крајот на листата на нејзини приоритети, клучно е каде ќе се движи Македонија и земјите од Западен Балкан. Според експертите, легитимно е вртењето кон некои други земји, како на пример, Русија или... повеќе -->
Кога малцинството владее со мнозинството
21-Aug-2012
Обединетите Нации деновиве назначија нов специјален претставник за Сирија кој ќе се обиде да го стори она што не успеа Кофи Анан - да го убеди режимот во Дамаск да запрат насилствата. Но, набргу потоа светската организација ги повлече своите миров... повеќе -->
Репресирани, па заборавени
16-Aug-2012
Македонија е меѓу последните посткомунистички општества која се нема оддолжено кон жртвите на комунизмот. Прогонуваните одвај и да се спомнуваат во учебниците по историја, поради што историчарите бараат измена на учебниците од основното и сред... повеќе -->
Падна митот, исплива силување
14-Aug-2012
И тоа се случи во судската историја. Затвореник силувал затвореник, по што жртвата пријавила. Со тоа, веројатно, таа влезе во архивата на македонското обвинителство како прв случај на пријавено силување во затвор. Оттука, силувањето во затвор е ми... повеќе -->
Долга кампања=избори со слаб одзив
09-Aug-2012
Една година пред редовниот термин за локалните избори, власта и опозицијата ја почнаа битката за освојување гласови. Аналитичари се едногласни дека ова е предолг период за кампања која може да резултира со слаб одзив на гласачите. Некои пресметк... повеќе -->