Резил од азил
23-Oct-2012
Барањето на членки на ЕУ за повторно воведување визи за граѓаните од Македонија може на подолг рок државата да ја смести на црната Шенген лист. Вака оценуваат аналитичарите. На состанокот на Комитетот за внатрешни работи може да биде покренат мех... повеќе -->
Скендербег пее опера
18-Oct-2012
Операта "Скендербег", во изведба на Тетарот на Опера и Балет од Тирана, ќе се интерпетира во Скопје, во понеделник. Таа се сметa за монументална и веќе го привлече вниманието на целата јавност, не само на Албанците. Дел од оваа опера се и уметници од М... повеќе -->
Дипломатија во рецесија
16-Oct-2012
Малата македонска дипломатска мрежа во светот во последно време функционира со речиси преполовен кадар. Од Министерството за надворешни работи велат дека дипломатијата работи во услови на скратен буџет, но, тоа не е пречка да ги извршува работит... повеќе -->
Споменик на Приштина во Скопје
09-Oct-2012
Споменик на Хасан Приштина идната недела ќе се постави во Скопје. Албански патриот од Косово, кој дел од својот живот и своето дело го поминал во Скопје. Но, тоа за што во јавноста малку се знае, се врските и сугестиите за сојузи во борбата за слобод... повеќе -->
Мали за одлуки, ама големи за избори!?
04-Oct-2012
Во повеќе општини низ Македонија малцинските етнички заедници се претставени преку советници во локалната власт. Но, колку се слуша нивниот глас? Неколкумина со кои контактиравме имаат различни искуства. Дел велат дека мора да се потчинат на вол... повеќе -->
Десетте заповеди на социјалната заштита
02-Oct-2012
Новиот македонски  претседател положува свечена обврска на светата книга. Библијата или Коранот, во зависност од верската припадност. Поглаварот ја благословува неговата државничка функција. Дали оваа слика пресликана од некои светски демокра... повеќе -->
Софија признава македонски народ
27-Sep-2012
Неодамна Бугарија за јавноста ги отвори своите архиви за периодот од почетокот на минатиот век до падот на комунизмот. Во нив, меѓу другото, има три документи во кои јасно стои дека државата признава македонски народ - политика која драстично се с... повеќе -->
За Албанците, федерализацијата нe e повеќе опција
25-Sep-2012
Неколку настани и изјави на министрите предизвикаа несогласувања во Владата на Македонија. Своеглавите одлуки, спротивни на ставовите на коалицискиот партнер, ги изнесоа на површина дебатите за федерализација на Македонија. Но, што се дебатира ... повеќе -->
Од сиромаштија во рецесија
20-Sep-2012
Замрзнување на платите и на пензиите, губење работни места, затворање фирми – што од ова ја очекува Македонија откако официјално влезе во рецесија? За економистите, клучот е кај Владата, како најголем работодавач и инвеститор. Колку ригорозни ќе ... повеќе -->
ЕУ изгоре избори
18-Sep-2012
Дали агендата за интеграција може да ја спаси Македонија од кризите што ја зафатија? Еврокомесарот за проширување на Европската Унија во Скопје изјави дека има "позитивно чувство" оти Македонија би можела да добие датум за почеток на крајните пре... повеќе -->