Се враќа Амон Ра
11-Dec-2012
Египет во сабота ќе гласа на референдум за новиот устав. Овој проект на  претседателот  Мохамед Морси, либералните сили го гледаат како ограничување на демократските процеси што почнаа по соборувањето од власт на децениски „цврстата рака“ Хосн... повеќе -->
Балкан виа Хаг
04-Dec-2012
Хашкиот Трибунал ги ослободи до неодамна посочуваните виновници за воени злосторства против човештвото во регионот. Едно од толкувањата е дека одлуката на судот, Балканот го врати на почеток на кревкото помирување, а земјите од реонот е пред нов... повеќе -->
„За Албанците сонцето изгрeва на Запад„
27-Nov-2012
Еуфоријата од 100-годишнината од независноста на Албанија создадет аква динамика која Албанците од регионот ги ставиво фокусот на интерес.Но, како тие гледаат на иднината – и  кои се пораките што ги дадоа албанските лидери од регионот на повеќе ма... повеќе -->
Знамиња на промени
22-Nov-2012
Одбележувањето на 100-годишнината од државноста на Албанија ќе кулминира на 28 ноевмври но, уште сега атмосферата во јавноста ја подгреваат акциите за поставување албански знамиња низ неколку града и села во Македонија. Како и споменикот во Радуша ... повеќе -->
Државен.непријател.орг
20-Nov-2012
По настаните од Маршот на толеранцијата во Скопје или протестите на АМАН низ државата, прашање е што се случува со граѓанските активисти обединети околу една идеја или во невладиниот сектор? Каква е нивната улога во општеството? Регионалниот пог... повеќе -->
Преку еквидистанцата
13-Nov-2012
Во рок од десет дена Македонија ќе ја посетат премиерите на Албанија и на Косово, Сали Бериша и Хашим Тачи, а книга ќе промовира и поранешниот премиер на Албанија, Александер Мекси. Претходно, Македонија ја посетија и други високи функционери од со... повеќе -->
Стани пратеник, седни градоначалник
08-Nov-2012
Дали градоначалничката функција станува поатрактивна од пратеничката? Се проценува дека до локалните избори напролет, многумина коишто изградија кариера во Собранието ќе се тркаат за локална власт. Парите се причина за атрактивноста на оваа по... повеќе -->
Решение за невработеноста
01-Nov-2012
Македонија е на самиот врв по бројот на невработени млади луѓе во Европа. Од вкупната стапка на невработеност, 57,7 отсто се млади на возраст до 29 години. Сепак, работата преку Интернет може да биде решение, да се остане во државата и тука да се гр... повеќе -->
На Макфест и албански?
30-Oct-2012
На фестивалот на забавна музика „Макфест“ оваа година, освен на македонски јазик, имаше и интерпретации и на други јазици, главно на српски јазик. Овој факт предизвика реакции по социјалните мрежи и уште еднаш ги изнесе на виделина дебатите окол... повеќе -->
Вечно „зелени‟
25-Oct-2012
Македонската публика деновиве избира 20 најслушани на сите времиња домашни евергрин песни. Ова е уште една потврда дека рефрените од скопските фестивали како традиција се пренесуваат од генерација на генерација. Музичките новинари сметаат дека ... повеќе -->