Прешево - нов тест за безбедноста во регионот
22-Jan-2013
Дали односите меѓу Албанците и Србите одново се под тест? По отстранувањето на споменикот на ОВПМБ во Прешево од страна на српските власти, следуваше силна реакција на Албанците од целиот Баллкан. Од друга страна пак, српските власти велат дека се... повеќе -->
Македонски рулет со "Чао Бела"
17-Jan-2013
Одложување на локалните избори е едно од решенијата за политичката криза. Така оценуваат аналитичари. Од друга страна пак, велат, дека во исто време ќе се засилат притисоците на меѓународниот фактор за изнаожање компромис помеѓу власта и опозиц... повеќе -->
Македонија 2013 пред Скопје 2014
15-Jan-2013
Политичкиот дијалог е мртов и затоа еврокомесарот Штефан Филе треба да заборави на својот оптимизам дека до јуни Македонија ќе добие датум за преговори. Вака оценуваат дел од домашните аналитичари. Некои од нив не очекуваат предвремени парламен... повеќе -->
Работи приватно, сонувај државно
10-Jan-2013
Младите во Гостивар се најзаинтересирани за државна работа. Но, администрацијата не може да ги прими сите. Би го прифатиле ли младите занаетот како решение за работа? Анализа на Мартина Стојанова од Радио Комета од Гостивар „Па, да. Сум размислу... повеќе -->
Интеграција на повидок
08-Jan-2013
Меѓуетничките инциденти меѓу ученици од средни училишта, само што ќе прекинеа, по кратко време пак, ќе продолжеа. Но, постои можност да се спречат такви инциденти, кои понекогаш за жал, знаат да завршат со трагичен крај. Кој е начинот? Анализа на Ам... повеќе -->
Со ајвар и леб нема спорт
28-Dec-2012
Прилеп ,некогаш најфудбалскиот град во Македонија, па и пошироко, во поранешната држава, доживеа да нема прволигашка фудбалска екипа. Ситуацијата не е ништо подобра и во останатите спортови. Со исклучок на Женскиот ракометен клуб „Жито Прилепˮ, к... повеќе -->
Буџет како Тантал
25-Dec-2012
По неколкудневни натегања, протести и отпор на опозицијата, собраниското мнозинство го донесе буџетот за иднатагодина. Вградени се 44 амандмани од коалицијата предводена од СДСМ но, не помина нејзиниот предлог за кратење за непродуктивни троше... повеќе -->
Сите за еден, еден за сите
20-Dec-2012
Во предизборната атмосфера во Македонија, потенцијалната кандидатура на Абдулменаф Беџети, како кандидат на НДП за шеф на Тетово, даде нова динамика на политичката сцена во албанскиот блок. Според набљудувачите, трката ќе се заснова на длабо... повеќе -->
Двајца притискаат, третиот во небрано
18-Dec-2012
Бугарија е незадоволна од негативната кампања што против неа се води во Македонија и негувањето на добрососедските односи го постави како услов за македонската ЕУ - интеграција. Вака во бугарските кругови се толкува неодамнешниот потег на Бугар... повеќе -->
Конкретни чекори или конкретно решение
13-Dec-2012
Македонија не доби датум за почеток на преговорите за влез во Европската Унија. Сепак, во пораките од Брисел имаше еден нов речник со кој се предлага рамка за забрзување на интеграцискиот процес. Најголемите скептици ова го сметаат за милиметарск... повеќе -->