Кичевски средношколци не сакаат да бидат новинари
01-Nov-2018
Средношколци од Кичево сакаат да знаат како функционира новинарството, но не се заинтересирани таа да им биде професија. Ова е еден од заклучоците од работилницата за медиумска писменост во овој град што се одржа на 1 ноември 2018. Децата бараа пове... повеќе -->
Среднoшколци бараат нов задолжителен предмет
27-Oct-2018
Средношколци од Охрид и Струга бараат Медиумска писменост да стане задолжителен предмет во образовниот процес. Ова е еден од одгласите на работилницата што се одржа на 27 октомври 2018 во Струга. Учесниците имаа можност да се запознаат и да разговар... повеќе -->
Средношколци од Струга, Охрид и Кичево ќе учат медиумска писменост
26-Oct-2018
Диверзити медиа е во подготовка на две работилници за средношколци од Струга, Охрид и Кичево. Освен за медиумска писменост, младите ќе дознаат повеќе за тоа како да препознаат говор на омраза, пред се’ на социјалните мрежи, кои секојдневно ги кори... повеќе -->
Буџетите и јавните набавки – најголеми тајни на локалните власти
10-May-2017
                  Општините и натаму не ги објавуваат  буџетите и јавните набавки или тоа го прават само делумно, само она што мораат. Тоа е најчесто недоволно или неразбирливо за граѓаните. А токму како се трошат нивните пари и најмногу ги интересир... повеќе -->
Како да се ослободи судството
08-May-2017
         Последното распоредување на судии во Основниот суд во Скопје при што искусни судии со повеќедецениска  судска пракса беа распоредени на многу пониски позиции, за судската фела и за правниците е само уште еден показател за политичкото вл... повеќе -->
Тужбите- главно оружје за замолчување
10-Mar-2017
Во граѓанските судови се водат 500 судски процеси за навреда и клевета, од кои половината се по тужби против новинари. Само 40 случаи се новинари против новинари, а во останатите тужители се најчесто политичарите, но и граѓани кои тужат за навреда и к... повеќе -->
„ Истражувачи во акција“ на Алсат-М
01-Dec-2016
Диверзити медиа почна со реализација на проектот „Слободата на изразувањето низ истражувачкото новинарство„ поддржан од Европската Унија преку Центарот за управување со промени. Целта е преку серија телевизиски интервјуа кои ќе се емитуваат ... повеќе -->
Промовирана публикацијата „Мисли и зборувај глокално“
14-Nov-2016
  Диверзити медиа во партнерство со телевизијата Алсат М  го организираше завршниот настан од проектот Глокал Дискусии, поддржан од програмата Цивика Мобилитас. По 12-те јавни дебати на шест теми во 12 градови во Македонија, на 6.ноември 2016 ја про... повеќе -->
Уметниците поттикнувачи на граѓанскиот активизам
02-Jul-2016
„Уметниците поттикнувачи на граѓанскиот активизам„ е тема на јавната дискусија што во сабота, 02.07.2016 година, Здружението Диверзити Медиа ќе ја одржи во Охрид. На Јавната дискусија, која е отворена за учество на јавноста, панелисти се; Владимир Че... повеќе -->
Перспективите на младите во малите средини“
09-Jun-2016
„Перспективите на младите во малите средини“ е наслов на десетата јавна дискусија, која е во организација на Здружението Диверзити Медиа. Дискусијата ќе се одржи во четврток, 09.06. 2016 год, во 11 часот, во Домот на културата „Бели мугри“ во Кочани. ... повеќе -->